i k l a n

Thursday, August 19, 2010

Lapar ke...!!


Bulan ramadhan al Mubarak merupakan bulan yang mulia. Dibulan ini kita digalakkan untuk menambah amal ibadah sebanyak mungkin. Ia mungkin kesempatan kita yang terakhir kali ini. Jadi kita melakukan yang terbaek kerana kita sudah tidak akan berjumpa lagi dengan ramadhan tahun depan.

Bercakap pasal puasa ni, kekadang tu banyak juga kisah kelakar. Ada sorang kawan ni dia beriya benar bagitahu yang waktu berbuka nanti dia nak makan banyak-banyak sebab dia lapar sangat. Siap diulang-ulang lagi beberapa kali. Kitorang pun tunggu laa, berapa banyak yang dia nak makan tu. Hurm..sekali bila dah masuk waktu berbuka, sikit je pun yang dia makan. Apa lagi lepas tu kena kutuk laa ngan kitorang (oppss..bulan puasa pun mengutuk orang).

Itu kerenah budak remaja yang dah besar. Tinggal belum kawen je lagi. Kalau dah kawen masih wat perangai camtu memang orang kata buang tebiat..!! (patut laa xleh kawen lg..kih3x). kalau kita faham pengertian puasa itu sendiri pun adalah menahan lapar, dahaga dan perkara-perkara yang membatalkan puasa dari terbit fajar hingga terbenam matahari (ini cam jawapan pendidikan islam masa form 3 dulu). Di ulang sekali lagi “menahan lapar dan dahaga…” maksudnya memang puasa ni kita akan lapar dan dahaga. Jadi kita perlu tahan laa. Kalau puasa tanpa rasa lapar dan dahaga tu tak dinamakan puasa lak.

Pengajaran dari kisah tersebut, fahamilah apa yang kita lakukan seharian. Laksanakanlah suatu ibadah itu dengan kefahaman dan kepatuhan. Cubalah untuk kita fahami setiap tindakan kita. Fahamilah segala bacaan-bacaan kita. insyaAllah kita tidak akan rasa berat untuk melaksanakan tanggungjawab tersebut. Selain itu kita akan dapat rasa hidup kita akan lebih bermakna.

Moga beroleh kebaikan,

Ditulis oleh orang yang melakukan kebaikan [muhSYNC]

13 comments:

MuzzamMiL said...

Itu le ragam bdak-bdak bujang tra..tang..tang..

Mujahadah Amar Ma'ruf Nahi Mungkar said...

jom beruka dekat Surau Melewar, setiap hari ada iftar..boleh elak pembaziran.. :)

muhsync said...

muzzammil...bukan ke anta pn masih lagi bujang..hehe

mujahadah amar ma'ruf nahi mungkar...terima kasih atas jemputan. bukan xnak pegi tapi segan la..hehe

MuzzamMiL said...

Aikkk, macam mana anta boleh katta sama lahh..??
Ana sama anta tak mungkin sama lahhh..

Ana 'Teruna Bujang'.. tapi Anta 'Duda Bujang'.. kwang3x..

Adeehhh.. kurang pahala puasa aku gurau cenggini hari2x.. Gurau je Tuan.. Jgn ambil hati Tuan.. Selamat Berpuasa Tuan..

Anonymous said...

Nih aku aku nak ajar cara-cara nak curi/crack password facebook orang lain.. Jangan ajar orang lain tawww..??

Hehehhehe.. pasni aku nak hack facebook Muhsein.. hehehhe.. tak sia2 aku bertapa it 15 bulan.. hehehhe..

http://www.youtube.com/watch?v=-FiarEDsQ80&feature=player_embedded

~ MiL ~

muhsync said...

pe benda laa anta merepek ni muzamMil???!!

MuzzamMiL said...

Hmm, ana bukan mereperk Tuan..
Ana sebenarnya.. sebenarnya.. kesepian Tuan..
Al-maklum masih bujang tra-tang-tang.. heheheh..

Tu yang banyak posting mengarut tuh..

hehhehehe..

Selamat bersahur Tuan..

muhsync said...

ana rasa anta sudah sampai masa untuk makan ubat penenang. udah laa dulu senyap jek, bila dah timbul kecoh satu dunia..wahahaha

Anonymous said...

Ubat penenang nak buat aperr..??

Baik carik ubat 'pengubat hati yang duka'..
Sampai sekarang takde penawar lagi Tuan..


~MiL~

muhsync said...

uikkss...ko ngah berduka lara ke encik muzammIL. xsangka aku. patut laa ko jadi tak keruan cenggini ye..jgn lupa mkn ubat..kih3x

MuzzamMiL said...

Mana ada luka,duka,lara..
Aku gimik jerr... Saja suka-suka tulis duka-lara.. Nak menceriakan suasana gitu-gitu..

Aku kan 'lone renjer'.. Tak brutelll la.. jiwang2 bunga nieehh.. hehhehhehe..


Anyway, Sabilla sihat..?? Jangan mainkan perasaaan gadis comel tuh sein.. Lagik satu aku pun tak sabar nak makan nasik minyak ko.. kwang3x..


Selamat Berpuasa Sein.. Kem salam kat kawan2 housemate ko.. Mat Zin aka Anuar Zain? Sihat? Kem salam kat dia..

~MiL~

muhsync said...

udah laa tu tuan muzammil nk menimbulkan gosip di bulan ramadhan yang mulia ni. baek ko buat pengakuan terbuka cepat sebelum ko dihisap di mahkamah Allah..huhu

Anonymous said...

Ampun Tuan beribu-ribu ampun Tuan.. Selamat Berpuasa Tuan..

~MiL~

Related Posts with Thumbnails