i k l a n

Thursday, February 28, 2013

tips mencari orang hilang

dah lama tak buat kerja zaman student dulu. copy n paste

lewat ini banyak kejadian orang hilang, kena culik dan bagai lagi yang bermotif DUIT.
Jadi hari ni nak share tips yang dibuat oleh rakan fb saya Sdr Ghazali Haji Abu untuk mencari orang yang hilang. Moga bermanfaat...


Setiap kali saya menerima email berkenaan orang hilang, saya selalu cuba membantu dan dalam beberapa kes bantuan itu dapat menjejaki orang yang hilang (OH) tersebut atau memberikan clue untuk proses pencarian seterusnya, biasanya utk kes lari dari rumah. Oleh kerana ada sedikit pengalaman mencari orang hilang ini, saya ingin berkongsi beberapa tips pencarian di sini. Mungkin bermanfaat untuk orang lain.

Tips
1. Dapatkan no kad pengenalan orang yang hilang dan orang-orang yg disyaki melarikan/lari bersama/menculik orang yang hilang.
2. Buat laporan Polis. (Ini bukan tips tapi langah ini penting untuk memudahkan urusan seterusnya kerana kita boleh mendapat kerjasama yang lebih baik dari pelbagai pihak bila menunjukkan salinan laporan polis tersebut, pastikan ada no telefon pegawai penyiasat (IO) utk dirujuk bila diperlukan)
3. Cari kawan2 atau saudara mara yang ada kawan ynag bekerja di syarikat atau institusi berikut(sy akan berithau mengapa nanti);
  a. semua bank utama (Maybank, CIMB. BSN dll) lebih baik lagi jika tahu secara tepat orang hilang menggunakan bank mana.
  b. Syarikat telekomunikasi (telekom. Maxis, Digi, Celcom)
  c. Perkeso(socso), KWSP, Imigresen.
  d. JPJ dan Polis Trafik

 4. Utk bank;
Dapatkan maklumat transaksi terbaru OH. Bank mempunyai keupayaan mengesan tarikh masa & dimana transaksi tersebut dibuat. Cthnya pengeluaran dari ATM CIMB KLCC walaupun akaun OH bukan dgn CIMB. Biasanya semua ATM mempunyai CCTV berdekatan mereka jadi boleh berhubung dgn bank tersebut utk mendapatkan maklumat lanjut. Jika bank tidak memberikan kerjasama selepas ditunjukkan salinan laporan polis hubungi IO utk meyakinkan bank atau minta IO untuk medapatkan maklumat tersebut.
Masukkan sedikit duit secara berkala cthnya RM50 seminggu agar OH akan sentiasa membuat transaksi di ATM atau bank dan lokasinya dapat dikesan dengan lebih mudah. ini juga mengelakkan OH berada dalam keadaan terdesak dari segi kewangan dan terlibat dlm aktiviti tidak sihat.
Rekod kad kredit juga boleh digunakan untuk kaedah yang sama.
Satu cara yg tidak digalakkan utk dilakukan tapi boleh dilakukan, jika perlu ialah mengarahkan bank utk block kad ATM OH. Ini akan menyebabkan OH terpaksa pergi ke cawangan berdekatan untuk mendapatkan penjelasan atau Kad Baru. Dengan cara itu imej OH akan dirakam di CCTV bank. Bank juga boleh diminta bekerjasama utk menghubungi POLIS jika OH hadir ke kaunter(ini sy tak pernah buat).
Bank adalah jalan paling berkesan mengesan lokasi OH secara tepat. Jika pengeluaran dilakukan oleh orang lain menggunakan kad ATM OH Polis akan mendapat jln utk meneruskan siasatan.

5. Sykt Telekomunikasi
Dpd kad pengenalan OH dan suspek terdekat sykt telekomunikasi boleh mengesan rekod panggilan, rekod penghantaran sms dan dari pencawang mana panggilan itu dibuat cthnya paggilan dibuat dari pencawang Sg Wang, KL. jadi kita tahu secara umum OH berada dikawasan tersebut. No telefon yg dihubungi OH dan SMS juga dirakam oleh Sykt komunikasi jadi ia boleh menjadi bahan utk membantu POLIS meneruskan siasatan.

6. Perkeso/Socso/ KWSP
Orang Hilang (OH) dari Sabah dan Sarawak kadang2 melarikan diri ke Semananjung untuk mencari pekerjaan. Oleh itu rekod pekerjaan mereka akan dirakam oleh Perkeso dan KWSP apabila mereka membuat caruman. Oleh itu, Polis boleh dapat mengesan secara terus di mana mereka sebenarnya bekerja.

7. JPJ dan Polis Trafik
Boleh cuba mendapatkan kerjasama dari JPJ atau polis trafik utk block roadtax renewal bagi kenderaan OH atau orang yg disyaki sedang melarikan/bersama OH. Ini akan menyebabkan mereka terpaksa berhubung secara telefon atau datang sendiri ke pejabat JPJ berdekatan untuk mendapatkan penjelasan dan menyelesaikan masalah mereka. dengan cara ini Polis dapat mengesan samada Oh sendiri hadir atau org yg disyaki bersamanya membawa OH bersama untuk menyelesaikan maslaah tersebut dan CCTV akan merakam imej mereka. 
 Semua tips di atas berhubung kait dan saling melengkapi, jadi jangan bergantung pada satu kaedah shj.

Di samping usaha2 fizikal ini, usaha dalam bentuk spiritual iaitu berdoa dan melakukan solat hajat hendaklah sentiasa diteruskan. Antara kaedah yg dicadangkan (bukan satu-satunya kaedah) ialah solat hajat ditengah malam dan menghadiahkan Al-Fatihah kepada Roh Orang Hilang tersebut.


Semoga ada manfaatnya. Siapa nak share silakan.

Wassalam,

4 comments:

Anonymous said...

Wonderful article! This is the type of information that are meant to be shared around the net.
Disgrace on the search engines for not positioning
this post upper! Come on over and visit my site .

Thanks =)

Here is my homepage :: cheapest hotels deals

Anonymous said...

Saya ada tengok dokumentari mengenai hal nie ...
saya sokong pendapat awak dan harap isu
nie mendapat perhatian lebih ramai pembaca .
. terima kasih

Look at my page; Facebook Robot

ellvis fank said...

Terima kasih atas info yg brguna ini..

Nadredrose said...

Assalamualaikum bole bantu sy tk? ... Sy sedang mcri keluarga kandung sy. Ad sesiapa bole bntu memudahkan pencarian keluarga sy?.

Related Posts with Thumbnails