i k l a n

Thursday, April 25, 2013

Musibah


Tiada siapa yang minta untuk ditimpa musibah dan tiada juga orang di dunia ini yang terlepas dari sebarang musibah. 
Namun, 
Islam sebagai agama yang sempurna telah memberikan pedoman yang lengkap bagi manusia dalam menghadapi pelbagai peristiwa, baik suka mahu pun duka.
Sabda Nabi SAW:

"Sungguh menakjubkan keadaan orang yang beriman, kerana semua perkara adalah baik baginya, dan itu tidak terjadi kepada sesiapa pun kecuali kepada orang yang beriman. Jika dia mendapat nikmat, dia bersyukur, maka itu baik baginya. Jika dia ditimpa musibah, dia bersabar, maka itu pun baik baginya." (HR Muslim).
Apabila mendapat musibah, bacalah doa ini

Sesungguhnya, dalam setiap perkara (musibah) yang berlaku ada 3 perkara yang Allah bagi:

i) Ia adalah PROSES kehidupan (tidak dapat tidak memang akan ada masalah)
ii) Ia adalah proses TARBIAH (latihan) untuk masa depan (Allah lebih tahu apa yang ada dibelakang dan dihadapan kita – lihat maksud ayat qursi)
iii) Ia adalah KAFARAH (pengampunan dosa) yang lalu (pengampunan dosa di dunia sangat penting untuk memastikan kita selamat di alam kekal yakni alam akhirat)

Adapun sebahagian ulama berpendapat ada yang keempat yakni sebagai kaedah Allah ingin memberikan sesuatu yang lebih baik selepas musibah melanda sebagaimana dalil dari firman Allah swt dalam surah Al-Insyirah ayat 5 dan 6 yang bermaksud :

"Sesungguhnya setiap kesusahan itu akan ada kesenangan" (ayat ini diulang 2 kali)

Ambillah suatu pembelajaran dalam situasi musibah ini untuk kita jadikan sebuah pengajaran dalam perjalanan kehidupan kita di dunia ini menjadi insan yang lebih baik.

Sesungguhnya ujian dan musibah ini tidak lain tidak bukan hanya kerana kita tergolong dikalangan orang-orang yang terpilih. Cuba hayati firman Allah dalam surah AlBaqarah ayat 286 yang bermaksud

"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat seksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya."

Cuma bila berhadapan dalam sesuatu musibah ini, bagaimana kita memberi tindak balas terhadap apa yang telah berlaku. Tindak balas kita samada ia menjadi sumber pahala untuk kita ataupun ia akan menjadi sumber seksa kita diakhirat kelak. Jadi amatlah penting untuk kita memerhatikan dan memikirkan segala tindak balas kita ini biarlah seiring dengan jalan yang dianjurkan dalam agama islam (islam – way of life)

Sebagai penutup kalam untuk kali ini, hayati firman Allah dalam surah Al-Baqarah ayat 156

"(Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: ‘Sesungguhnya Kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah Kami kembali"

"Innalillahi wainna ilaihi raji'un"
Bacalah lafaz ini  "Innalillahi wainna ilaihi raji'un" dalam kehidupan kita seharian dikala teringat akan masalah dan musibah.
Allah didahulukan, rasulullah diikuti, cara hidup islam diutamakan
Janji Allah itu PASTI

No comments:

Related Posts with Thumbnails