i k l a n

Tuesday, January 11, 2011

belajar di universiti


Baru-baru ni aku telah ditanya oleh seorang mahasiswa universiti tentang cara dan kaedah belajar di universiti. Secara tidak langsung ia telah membawa aku mengenang kembali zaman belajar suatu ketika dulu. Memang tidak dinafikan kenapa persoalan tersebut boleh muncul adalah kerana kita jarang menemui buku tentang kaedah belajar di university atau sebarang buku khusus untuk motivasi belajar di universiti. Kebiasaannya yang ada banyak di pasaran adalah buku berkenaan motivasi pelajar untuk pelajar sekolah. Kenapa ia berlaku? Adakah mahasiswa sudah tidak perlukan sumber buku-buku ini atau mahasiswa ni sudah terlalu bijak dan pandai?

Mengimbas kembali zaman belajar masa peringkat ijazah sarjana muda dulu, mengambil ijazah dalam bidang kejuruteraan ini cukup mencabar apatah lagi jika tiada dorongan dan bantuan untuk memahami sesuatu kursus serta tidak disertai dengan disiplin. Faktor kawan-kawan serta kaedah belajar itu yang menjadi taruhan jika factor kepandaian kurang dimiliki.

Sejarah pembelajaran di institusi pengajian tinggi bermula di Pusat Asasi Sains Universiti Malaya. Di sini aku terkena kejutan budaya yang teruk sehinggakan pointer akhir aku selama setahun belajar di situ hanya cukup-cukup makan sahaja. Dengan tekad untuk tidak mengulang lagi perkara yang sama, di tahun satu di Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn (KUiTTHO) sekarang dikenali sebagai Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) aku memulakan pelbagai strategi bagi memastikan setiap semester aku akan dapat pointer 3 and above.

Langkah pertama: review sebelum masuk kuliah
Aku akan sedaya mungkin untuk membuat review tajuk-tajuk yang akan aku belajar dalam kuliah nanti. Tajuk-tajuk tersebut adalah berdasarkan proforma kursus yang telah diberi oleh pensyarah di awal semester. Cara membuat review adalah bergantung pada masa. Jika aku ada banyak masa, aku akan cuba memahami tajuk-tajuk tersebut terlebih dahulu dan kalau ada perkara yang tidak faham aku tinggalkan dulu sebab nanti akan belajar balik dalam kuliah atau boleh tanya pensyarah masa kuliah nanti. Jika masa yang ada adalah terhad, maka aku akan melihat secara sepintas lalu tajuk-tajuk, formula atau istilah yang tak biasa digunakan. Melalui kaedah ini secara tidak langsung ia membantu aku untuk mudah faham apa yang diajar semasa kuliah. Tumpuan dalam kuliah juga dapat difokuskan kepada perkara-perkara yang tidak difahami sahaja.

Langkah kedua: Tumpuan di dalam bilik kuliah
Tumpuan dalam bilik kuliah juga merupakan antara factor untuk kita memahami sesuatu tajuk. Jika kita tidak melakukan langkah pertama iaitu membuat review maka kita akan menghadapi masalah tumpuan dalam bilik kuliah. Ini kerana pada masa tersebut kita akan dapati terlalu banyak perkara yang kita tidak fahami dan perlu dipelari. Berbanding jika kita telah membuat review sekurang-kurangnya kita telah faham serba sedikit serta telah mempunyai gambaran tentang tajuk tersebut. Otak kita hanya perlu bekerja atau memberi focus yang lebih pada perkara-perkara yang tidak difahami sahaja. Secara tidak langsung ia telah membantu otak kita memberi tumpuan yang lebih kepada perkara tersebut. Bila tumpuan dapat diberikan dalam bilik kuliah ia akan membantu kita untuk faham dan ia akan membantu untuk kita membuat assignment, tutorial serta bila menghadapi kuiz, ujian atau peperiksaan.

Langkah ketiga: revision selepas kuliah
Aku akan cuba sedaya mungkin untuk membuat revision kembali apa yang telah aku pelajari secepat mungkin. Biasanya aku akan membuat revision selepas kuliah tersebut. Tapi jika tidak sempat, aku akan pastikan aku akan membuat revision juga dalam hari tersebut supaya aku tidak lupa terlalu banyak perkara berkenaan apa yang telah aku pelajari dalam bilik kuliah. Bagaimana membuat revision..? biasanya aku akan membuat nota ringkas tentang tajuk-tajuk yang aku pelajari. Dari nota ringkas inilah aku dapat mengetahui sejauh mana kefahaman aku dalam satu-satu tajuk tersebut. Contohnya jika ada melibatkan takrifan istilah atau formula atau rumus, aku akan cuba faham istilah tersebut terlebih dahulu (bukan sekadar hafal) kemudiannya aku akan menulis kembali istilah tersebut dalam bentuk dan gaya pemahaman aku sendiri. Bagi subjek yang melibatkan pengiraan, aku akan cuba membuat semula contoh-contoh yang telah diberi dalam kuliah.

Pengurusan Masa dan pemakanan
Masalah pengurusan masa merupakan perkara yang kerap dihadapi oleh mahasiswa. Maklumlah satu semester ada yang ambil sehingga 18 jam kredit dan ada yang ambil lebih. Kemudian, pensyarah pula banyak memberi assignment, ada projek kumpulan lagi, persediaan untuk kuiz dan ujian pun perlu juga. Bagi aku pula, jika kita dapat menggunakan masa secara optimum insyaAllah kita tidak akan hadapi masalah tersebut. Bagaimana pula penggunaan masa secara optimum..? aku mengaplikasi penggunaan masa secara optimum ini pada hari-hari kuliah (kebiasaannya hari isnin – jumaat).

Aku akan memastikan setiap masa dan ruang yang ada aku gunakan sebaik mungkin. Contohnya waktu pertukaran pensyarah, waktu menunggu ketibaan pensyarah atau jika pensyarah menghabiskan kelas awal atau jika tiba-tiba kelas tersebut dibatalkan, aku akan gunakan waktu-waktu ini untuk membuat review dan revision. Jika ada jarak waktu yang panjang antara setiap kuliah, biasanya aku tidak balik ke bilik. Aku akan duduk di library atau kat mana-mana pondok dan kekadang tu duduk di masjid sambil membuat review dan revision. Tapi bukan setakat review dan revision saja malah assignment dan lain-lain tugasan turut sama mengisi ruang waktu tersebut.

Rutin harian pula, aku biasanya akan cuba untuk tidak tidur di siang hari. Bagi aku waktu tidur adalah waktu malam. Kalau tidur pun waktu tengahari iaitu sebelum masuk waktu zuhur. Tapi kalau nak tidur banyak, waktu cuti semester nanti tidurlah nak tidur selama mana pun..hehe. waktu tidur aku adalah bermula jam 12tengah malam dan akan bangun tidak lewat dari pukul 6 pagi. 6 jam tidur adalah lebih mencukupi bagi orang dewasa. Dan aku cuba pastikan tidurku tu adalah tidur yang berkualiti...zzZZzzZZz. jadi kalau kita dah dapat tidur yang berkualiti insyaAllah kita tidak akan hadapi masalah mengantuk dalam kuliah lagi.

Namun begitu faktor mengantok di dalam kuliah bukan disebabkan masalah tidur sahaja tapi ia melibatkan kepada faktor pemakanan. Mengantuk disebabkan oleh otak tidak mendapat bekalan yang cukup, badan menggunakan tenaga yang lebih untuk memproses makanan akibat dari pengambilan makanan yang tidak seimbang. Seboleh mungkin jangan meninggalkan sarapan pagi. Boleh baca tentang sarapan pagi kat SINI. Perkara yang paling utama adalah minum air putih atau kosong sebanyak mungkin. Badan kan mengandungi 70% air atau cecair. Jangan lupa juga untuk memakan buah bagi menambah serat dalam badan.

sampai sini dah malas nak sambung..hehe

p/s: jangan lupa juga kepada empunya segala-segalanya didunia ini :D

4 comments:

MuzzamMiL said...
This comment has been removed by the author.
MuzzamMiL said...

Salam sahabat..

Aku doakan yang terbaik dalam setiap saat kehidupan.. Ameen..

Anonymous said...

Hmm.. cerita pasal student ni.. boley menitis air mata gue.. Saper x rindu zaman belajar..?

Degree sekali seumur hidup.. x tau le kalau ada yang nak amik degree 3 kali dalam hidup.. (triple-degree)..

Heheheh.. 1tips nak kongsi.. zaman belajar elakkan tidur berlebihan, tengok youtube, baca blog, fesbuk.. ngurat awek junior.. dan lelain..

errr.. tak penting kot..

-->> elakkan toyol..

Hamba ALLAH

Anonymous said...

Assalamualaikum..saya pun dari pasum..skrg di uthm pagoh..dlm bidang statistik..harap kita semua berjaya..aminn

Related Posts with Thumbnails