i k l a n

Wednesday, May 2, 2012

petua belajar cara orang islam


kali ni aku nak share satu perkongsian dari sdr fetri yahya (pengacara tv3) di fb beliau. satu perkongsian yang menarik untuk dijadikan panduan aku dan korang jugak. lagi lagi sekarang ni aku pun dah dalam mood belajar balik kan. petua ini sangat berbaloi memandangkan ia selari dengan kita yang berugama ISLAM. jangan asingkan kehidupan dengan agama..!!

bacalah dengan rasa seronok untuk menuntut ilmu kerana Allah swt :D

Ucapan seorang pensyarah (pemenang anugerah ) yg tak sempat dihabiskan kerana terlalu sebak. Seluruh dewan terdiam. Saya tuliskan teksnya:

5 Resepi kejayaan dalam pengajian doktor falsafah-
Pertama, dalam apa jua hal yang berlaku, saya menggantungkan seluruh nasib saya kepada Allah. Misalnya, tatkala saya bertembung dengan apa jua kesukaran pengajian, hal pertama yang saya lakukan adalah solat sunat taubat dan solat sunat hajat.

Kedua, saya berusaha sedaya upaya untuk berbuat yang terbaik kepada kedua orang tua dan guru saya. Atas sebab itulah misalnya, saya dikurniakan Allah akan guru yang tidak hanya memimpin saya dalam pengajian tetapi juga memimpin saya ke hospital sewaktu saya jatuh sakit.

Ketiga, saya berusaha sedaya upaya untuk sentiasa bermurah hati baik dari segi tenaga dan wang ringgit kerana di situlah antara punca kemurahan rezeki.

Keempat, saya memiliki perancangan pengajian yang sangat teliti. Bermula dari perancangan tahunan hinggalah kepada perancangan harian.

Kelima, tiada istilah ‘malu’ dalam kamus hidup saya setiap kali saya memerlukan tunjuk ajar daripada seseorang. Kelima-lima resepi inilah mudah-mudahan menjadi panduan kepada teman-teman siswazah sekalian bagi menggapai kejayaan yang lebih gemilang.


No comments:

Related Posts with Thumbnails