i k l a n

Tuesday, May 3, 2011

Camne nak jadi jutawan


Ingat tak masa sekolah dulu-dulu, kita disuruh membuat karangan bertajuk “jika aku seorang jutawan”. Seingat aku pertama kali dapat tajuk tu masa darjah 5. Pergh..masa tu mula berangan jauh dan rasanya sebelum kena buat karangan tu aku tak pernah pun terfikir untuk jadi jutawan. Itu cerita zaman dulu kala.

Sekarang ini adakah kita masih lagi berangan-angan untuk jadi jutawan? Ataupun kita masih lagi dok memikirkan apa yang perlu dilakukan jika menjadi jutawan. Ataupun sekadar tersenyum teringatkan idea-idea bila dah jadi jutawan. Ataupun ada antara korang memang dah sedia jadi jutawan??? Kepada yang dah jadi jutawan tu aku ucapkan tahniah. Kepada yang belum..?? hurm..

Kepada yang belum jadi jutawan lagi, meh kita wat plan untuk jadi jutawan. At least kita cuba merancang untuk jadi jutawan. Bak kata orang “gagal merancang adalah merancang untuk gagal”.

Untuk menjadi jutawan adalah suatu perkara yang mudah. Hah..!! mudah..!! kita hanya perlu mempunyai duit atau wang sebanyak RM1,000,000.00 (RM1juta). Bila dah ada duit sebanyak tu, maka kita dah layak digelar jutawan. So cepat kira duit anda sekarang cukup tak sejuta. Kalo dah cukup tu silalah umumkan. Hurm..kalo takde orang tahu..sila bagitahu kat facebook supaya orang lain leh tau. Tapi awas..kan nanti jadi sasaran perompak lak. Opss..dah merepek..!!

Mari kita cuba merancang untuk dapatkan RM1juta. Kaedah pertama yang pasti adalah kita perlu MENYIMPAN duit. Tapi menyimpan duit ni pun ada beberapa kaedah gak..meh tengok camne nak dapat rm1juta.

SIMPAN Di akaun simpanan biasa
Simpan rm100 sehari.
RM100 x 30hari x 12 bulan x 28 tahun = RM1,008,000.00
Masalahnya mampu ker nak simpan sebanyak tu..!!

Okey..kita kurangkan sikit.
RM56 x 30hari x 12 bulan x 50 tahun = RM1,008,000.00
Perghh..lama lah pulak nak jadi jutawan

Kita cuba cari tempat simpanan lain lak yang boleh bagi dividen tahunan.
Kita amik tempoh 30tahun dan menyimpan sebanyak rm500 sebulan di tempat berikut:

Tempat yang bagi 3% setahun
Selama 30 tahun dapat lebih kurang RM290,000.00

Tempat yang bagi 6% setahun
Selama 30 tahun dapat lebih kurang RM490,000.00

Tempat yang bagi 8% setahun
Selama 30 tahun dapat lebih kurang RM710,000.00

Tempat yang bagi 10% setahun
Selama 30 tahun dapat lebih kurang RM1,040,000.00
Jadi kalo nak jadi jutawan dalam tempoh 30 tahun dari sekarang. Simpanlah sebanyak RM500 sebulan dan ditempat yang boleh bagi return atau dividen sebanyak 10% dan ke atas. Kalo nak lagi cepat kena tingkatkan lagi simpanan bulanan. So impian untuk jadi jutawan boleh jadi kenyataan kan :D

Kaedah menyimpan duit ni merupakan kaedah yang paling konservatif untuk menjadi seorang jutawan. Ada lagi tak kaedah lain untuk jadi jutawan..??

Kaedah lain lagi adalah dengan mencari tempat kerja yang dapat membayar gaji yang besar. Contohnya menjadi CEO TNB ker (ada gosip mengatakan gaji CEO TNB rm1juta sebulan..hehe). Tapi layak ker nak jadi CEO TNB. Hehehe...

Menceburi bidang business atau dalam bahasa lainnya adalah perniagaan antara kaedah yang paling sinonim dengan jutawan. Kebanyakkan jutawan lahirnya dari industri perniagaan. Tapi kaedah ni adalah yang paling berisiko tinggi. Hurm..

Ada yang lagi common dalam masyarakat kita adalah menceburi skim cepat kaya. Skim ni memang menjanjikan kekayaan segera. Selain itu ia menggunakan nama yang berunsur islamik dan menggunakan pelbagai strategi kad kredit, pelaburan dan MLM. Tapi biasalah kan..bila kaya cepat sangat ni maka miskin pun cepat juga. Opss..!!

Aku nak share pengalaman aku lak, aku menceburi industri unit amanah. Leader group kami yang bertaraf Group Agency Manager memperolehi komisyen setahun sebanyak RM1.6juta. erm..aku pun nak cepat-cepat buat sale supaya aku akan cepat capai taraf Group Agency Manager. So aku akan cepat jadi jutawan gak :D

So untuk jadi jutawan tu takdelah susah sangat kan. Cuma jangan salah strategi sudah ler. Tapi yang lagi penting adalah untuk kita cuba merancang bagi mendapatkan sesuatu matlamat. Lagi satu yang tak kurang penting adalah matlamat yang nak dicapai tu perlulah jelas dan boleh diukur. Contohnya seperti yang kita buat di atas (menjadi jutawan dalam tempoh 30tahun). Jadi kita akan cari kaedah yang sesuai untuk pastikan matlamat kita itu tercapai. Jika matlamat kita itu tidak jelas dan tidak boleh diukur maka ia umpama angan-angan kosong yang sampai bila pun tak akan tercapai.

p/s: mempunyai matlamat ni umpama kita membaling dart ke papan target. Tapi kalo papan target tu takde maka kita akan baling dart tu ke mana-mana dan tidak ada tempat yang khusus. Jadi bagaimana kita akan mendapat apa yang kita idamkan..!!

p/s: lagi teruk bila dart tu pn kita takde..abis tu nak baling pakai pe..!!

No comments:

Related Posts with Thumbnails